Af Bernt Hertz Jensen
“Café Bita er et stort aktiv for Axeltorvet og et samlingspunkt for både lokale og besøgende,” lyder det i motiveringen for Vestlollands detailpris 2024. I ti år har caféen været et omdrejningspunkt for livet på Axeltorv i Nakskov med sin helt unikke atmosfære.
Café Bita åbner først klokken 11, men allerede klokken 10:15 sidder der to mænd i arbejdstøj ved et bord og drikker kaffe.

– Altså, der to dér. De kommer, før jeg åbner, de skænker kaffe selv, og når de går, så lægger de 100 kroner i drikkepengebøssen. Altså, det er jo et hus for alle. Jeg har ikke nogen regler. Du kan komme i arbejdstøj, eller lige som du vil – det betyder ikke noget, fortæller Faramarz Davodi, der har drevet caféen på Torvet i ti år.
Alene på torvet
Da Café Bita åbnede i 2015 var det den eneste café på middelalderbyen Nakskovs centrale plads, Axeltorv. Dengang var det tidligere bageri og konditori, der nu er café og spisested, sammen med resten af torvet stærkt præget af, at tidens tand havde spist mere end ét måltid på torvet. Sådan er det ikke mere:
– Bygningen her var i forfald. Alt – vinduer, taget og facaden – alt udvendigt skulle laves. Så det var jo både for at gøre det lidt bedre for byen og min egen del, fortæller Faramarz Davodi.

I dag har hele torvet fået gennemgribende ansigtsløft med fuld respekt for dets mere end 800 år lange historie.
– Efter torvet er blevet lavet, er det blevet rigtig flot. Der mangler stadig et par bygninger, og det kan man godt ærgre sig over. Men de fleste huse er blevet pænere, siger café-ejeren.
Så muligheden i Nakskov
Faramarz Davodi kommer oprindeligt fra Iran. Han er 57 år gammel og bor med sin familie i Nørreballe på midtlolland. For 10 år siden stod han med en drøm og et valg. Han havde undersøgt muligheder i både Vordingborg, Nykøbing og Maribo, men det var Nakskov – og specifikt Axeltorv – der tiltrak ham.
– Mange var imod det, dengang jeg startede. ‘Nej, ikke Nakskov,’ sagde de. Og de sagde også, at hvis det skulle være, så skulle det være nede i den anden ende af gågaden ved klokketårnet. Men jeg så muligheden. Jeg vidste, jeg kunne gøre en forskel,” fortæller han.
Café-ejeren pendler hver dag ind til caféen i Nakskov og er selv med på gulvet. I hvert fald næsten:
– Min kone sagde, dengang jeg startede: du skal have en lukkedag. Ellers kan vi ikke være sammen, griner han. Så nu holder Faramarz fri om søndagen og overlader caféen til sine ni ansatte.
Bita er unik – bogstavelig talt
Valget af navnet Bita var ikke tilfældigt. Det er mellemnavnet på hans datter og betyder “unik” på persisk. Og det navn lever caféen på torvet fuldt op til, som det fremgår af Nakskov Handel & Erhvervs motivering for at give den årets detailpris 2024:

“Bita har en imponerende høj belægning hele sommeren og er et sted, man opsøger for at opleve stemningen og den gode service,” hedder det i motiveringen.
– Vi har haft bryllup herinde. I en café! Med brudekjole og det hele. Og vi har lavet mad til bryllupper, barnedåb, konfirmationer og begravelser – alt,” fortæller Faramarz, der ikke er i tvivl om, hvad årsagen til caféens succes er:
– Service. Vi har den bedste service i byen, efter min egen mening. Både mig og pigerne, som står på gulvet her, de er service-minded, de er smilende, og det glemmer folk ikke. Og så kommer de tilbage, siger han.
– Vi kalder heller ikke vores gæster for kunder. Vi kalder dem for betalende gæster, understreger Faramarz.
– Folk skal føle, at de er hjemme.
Mange turister om sommeren
Faramarz Davodi er også meget opmærksom på, at Nakskov tiltrækker mange turister om sommeren. Menukortet findes på både dansk, tysk og engelsk, så alle kan se, hvad der bydes på.
– I juni, juli og august har vi en tredjedel af vores årsomsætning, fortæller han. Men hjertet banker stadig for Nakskov og de lokale:
– Jeg laver gas med folk og pjatter. De pensionister, vi har – og vi har rigtig mange – de nyder, at jeg kan lave sjov. Jeg snakker med dem om hverdagen, ikke bare ‘værsgo, her er din mad og farvel’. Jeg har flere mødre herinde i Nakskov, som har adopteret mig, siger han med et smil.
Byen blomstrer op
Faramarz Davodi har oplevet at Nakskov er blomstret op i de ti år, han har drevet café i byen. Og han ser lyst på fremtiden – også i takt med, at der åbner flere caféer, barer og spisesteder på torvet. De er ikke konkurrenter, men kolleger:
– Selve byen blomstrer op. Der åbner nye butikker, folk kommer mere ud i byen, der er flere arbejdspladser. Jo mere liv, jo flere mennesker. Hver gang der åbner et nyt spisested, stiger min omsætning. Det trækker flere mennesker til torvet, siger han.
Liv og fælles glæde
Dog ønsker han sig flere arrangementer på torvet. Og så må man jo tage sagen i egen hånd:
”Sidste sommer gik ejeren skridtet videre for at styrke fællesskabet ved at støtte underholdningen på torvet i samarbejde med Sportsbaren. En indsats, der viser, at Café Bita ikke kun tænker på egen forretning, men på byens liv og fælles glæde,” skriver Nakskov Handel & Erhverv også som en del af begrundelsen for at give Café Bita årets detailpris.
Linksamling – hvis du vil vide mere:
Cafe Bita – på Facebook
Nakskov Handel & Erhverv